Kunnissa ylintä päätäntävaltaa käyttää kuntavaaleilla valittu kunnanvaltuusto. Sen toiminta on aivan ratkaisevaa – onko kunnalla olemassa olon edellytykset vaiko ei. Päätöksenteon tukena ja päätöksien toimeenpanon kannalta kunnanvaltuuston valitsema kunnanhallitus on erittäin keskeisessä asemassa. Askolan kunta on hyvä esimerkki, miten saadaan kunta kriisitilanteesta pelastettua.
Nykyisen kunnanvaltuuston valitsivat Askolan kunnan asukkaat kuntavaaleissa äänestämällä vuonna 2017. Uusi valtuusto joutui heti valtuustokauden alussa ratkaisemaan, säilyykö Askolan kunta itsenäisenä vai tulevatko ulkopuoliset valtion asettamat selvitysmiehet tai -naiset päättämään, mitä toimenpiteitä tulee tehdä. Vai ajetaanko kunta suoraan Porvoon syliin. Talous oli siis ns. kuralla.
Kunnanvaltuuston puheenjohtajan rooli
Jo valtuustokauden alusta lähtien haettiin valtuutettujen kesken konsensusta puoluekannasta riippumatta. Kunnanvaltuuston silloinen puheenjohtaja Taija Kämäräinen oli avainhenkilö. Hänen johdollaan tehtiin yhteistyötä ja haettiin osallistamista yhteisen Askolan eteen.
Oli yhteisiä tapaamisia ja iltakoulutilaisuuksia, joissa eri aihealuein ja teemoin avoimesti keskusteltiin. Myös virkamiesjohto oli aktiivisesti mukana. Näin tulimme myös tutuiksi ja keskustelu sekä yhteydenottokin oli luontevampaa. Tämä on sitä nykypäivän johtamista. Voi sanoa, että jopa taloustilanne ja taselaskelmat pyrittiin ”vääntämään rautalangasta”, jotta kaikki kunnanvaltuutetut ovat perillä asioista. Sitouduimme valtuustossa tekemään työtä, päätöksiä Askolan kunnan eteen.
Kunnanhallituksen puheenjohtajan rooli
Uusi kunnanvaltuusto valitsi vuonna 2017 kunnanhallituksen. Jari Vettenranta valittiin kunnanhallituksen puheenjohtajaksi. Hän pyrki luomaan kunnanhallitukseen keskustelevan ja kaikkien jäsenien mielipiteitä kunnioittavan ilmapiirin. Merkittävää oli ryhmäkokouskäytäntö. Monessa kunnassa on ennen kunnanvaltuuston kokousta poliittisten rymien sisäiset ryhmäkokoukset, mutta Jari Vettenrannan tapa oli, että hallituksen ryhmäkokoukseen osallistuvat kaikki hallituksen poliitikot. Tässä vapaaehtoisessa tapaamisessa tuntia ennen kunnanhallituksen virallista kokousta käsitellään vapaamuotoisesti kokouksen asiat. Mielestäni tämä on ollut yhteistyötä rakentavaa toimintaa ja jopa tuonut lisää syvyyttä, luottamusta jäsenten kesken. Demokratia säilyy ja tietysti jokainen hallituksen jäsen päättää, tarvittaessa äänestää, oman näkemyksensä mukaan hallituksen virallisessa kokouksessa.
Valon tiellä
Askolan kunta oli vuonna 2019 noin 3,5 miljoonaa euroa plussalla. Ennakkotilinpäätös näyttää, että vuonna 2020 tulos on noin 2,0 miljoonaan euroa plussalla. Ylijäämää taseessa 4,6 miljoonaa euroa. Ei hassummin noin 5 000 asukkaan kunnalta. Oman merkittävän osuutensa tuo tietysti virkamiesjohto päätöksentekoonkin, mutta tällä kertaan käsittelin poliittista johtoa eli kunnanvaltuuston ja -hallituksen toimintaa Askolassa.
ARI FORSBERG
Kirjoittaja on Askolan Kokoomuksen sihteeri, ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja sekä kunnanvaltuutettu vuodesta 2017 alkaen.
Kirjoitus on julkaistu myös Itäväylässä.