Kokoomuslaiset jättivät kunnanvaltuustossa 29.1.2025 seuraavat valtuustoaloitteet: ”Lasten ja nuorten suositeltavat kotiintuloajat myös Askolaan” (1. allekirjoittaja Riku Honkasalo), sekä ”Valtuustoaloite välitodistusten käyttöönottamiseksi Askolan alakouluissa 4. luokalta alkaen” (1. allekirjoittaja Mia Myllys).
Klikkaa uutista lukeaksesi aloitteet.
VALTUUSTOALOITE 27.1.2025
Askolan Kokoomuksen valtuustoryhmä
Lasten ja nuorten suositeltavat kotiintuloajat myös Askolaan
Askolassa on esitetty voimistuvaa huolta lasten ja nuorten huomattavan myöhäisestä oleskelusta etenkin julkisilla ulkoalueilla.
Eräissä maamme kunnissa, kuten Karkkilassa, Eurajoella, Kokemäellä, Limingassa, Paimiossa, Sauvossa ja Oulussa on otettu käyttöön suositukset lasten ja nuorten suositeltavista kotiintuloajoista. Suositusten tarkoituksena on tukea vanhempia kasvatustehtävässä, sekä turvata lapsille ja nuorille riittävä lepo sekä turvallinen ulkoiluaika.
Esimerkiksi Karkkilassa yhtenäisistä kotiintuloajoista on tullut vanhemmilta tähän mennessä lähes pelkästään positiivista palautetta. Kaupunki kuuli myös nuoria kotiintuloaikojen linjaamisessa, ja vastaava kuuleminen on syytä tehdä myös Askolassa.
Karkkilassa suositellaan seuraavia kotiintuloaikoja:
Alakoululaiset su-to klo 19:30, pe-la 21:00
Seiska-kasiluokkalaiset su-to klo 20:00, pe-la 22:00
Ysiluokkalaiset ja sitä vanhemmat su-to klo 21:00, pe-la 23:00
Askolan Kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että kunnassa selvitetään ja tuodaan päätöksentekoon esitys edellä mainitun kaltaisten suositeltavien lasten ja nuorten kotiintuloaikojen käyttöönotosta vuoden 2025 aikana
Askolan Kokoomuksen valtuustoryhmä
*******
Valtuustoaloite välitodistusten käyttöönottamiseksi Askolan alakouluissa 4. luokalta alkaen
Askolan alakouluissa ei anneta välitodistuksia. Formatiivista arviointia tehdään opettajan ja oppilaan toimesta pitkin vuotta, sekä painotetusti marras- tammikuussa käytävissä arviointikeskusteluissa. Arviointikeskustelu koostuu oppilaan itsearvioinnista, huoltajan ja oppilaan yhteisestä ennakkopohdinnasta sekä huoltajan, oppilaan ja opettajan välisestä kolmikantakeskustelusta. Väliarvioinnin tehtävä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä kehittää oppilaan itsearvioinnin taitoja.” Näin sanotaan Askolan alakoulujen opetussuunnitelmassa.
On hyvä, että oppilaita totutetaan itsearviointiin ja tähän formatiiviseen arviointiin mutta näiden ei pidä korvata numeroin annettavaa arviointia. On vaikea ymmärtää miksei välitodistusta anneta syyslukukauden päätteeksi, koska sanallinen arvio ei anna riittävän tarkkaa kuvaa siitä missä mennään ja jättää liikaa tilaa tulkinnoille. Lisäksi sanallinen ja numeraalinen arviointi yhdessä kehittävät oppilaan tulkintakykyä sanallisen arvion asettumisesta arviointiasteikolle varsinkin oppimisen alkutaipaleella. Moni Askolan alakoululaisen vanhempi on tässä kanssani samoilla linjoilla. Vaikka haluttaisiinkin korostaa pehmeitä arvoja ja ehkä joku kokee numeroiden kautta tapahtuvan arvioinnin jopa ahdistavaksi,
ei se ole syy olla suorittamatta arviointia myös numeroiden kautta. On hyvä muistaa, että jatko-opintoihin hakeudutaan numeroilla ei sanallisilla arvioilla, joten numeraaliseen arviointiin on kaikkien hyvä myös totutella hyvissä ajoin.
Esitän, että Askolassa otetaan käyttöön välitodistukset alakouluissa 4. luokasta ylöspäin.