Ari Forsberg: Tervetuloa kippariksi, Ilari Soosalu

Askolan kunnanvaltuusto valitsi kokouksessaan 15.3 uudeksi kunnanjohtajaksi Ilari Soosalun. Hän on tällä hetkellä Suomen Kuntaliiton kuntatalous-päällikkö Elinvoima ja talous -yksikössä. Pidin kunnanvaltuuston kokouksessa Ilari Soosalun valinnan puolesta puheen.

Askolan kunnan tulevaisuuden kannalta hän oli mielestäni ehdokkaista paras vaihtoehto. Askolan kunta on, kuten kunnat usein, kunta-alueensa suurin työnantaja. Työntekijöitä on lähes 300. Talousarviossa toimintakulut ovat noin 30 miljoonaa euroa. Kunnan toiminta koskettaa tavalla tai toisella kaikkia kunnan asukkaita. Tulevaisuutta ajatellen on Askolan kunta monien kuntien tapaan tilanteessa, jossa tarvitaan vahvaa näkemyksellistä ja strategista johtamista.

Kunnanjohtaminen jakaantuu ns. kahtia. On poliittinen johto ja ammattijohto. Äänestäjät valitsevat kunnan ylintä valtaa käyttävän poliittisen johdon kuntavaaleissa kerran neljässä vuodessa. Kesäkuussa on kuntavaalit, joten silloin enemmän tai vähemmän muuttuu jokaisessa kunnassa ylin poliittinen johto eli kunnanvaltuustojen koostumus. Uuden kunnanvaltuuston tehtävä on aika nopeasti tarttua kunnan seuraavan vuoden 2022 talousarvion tekemiseen. Uusille valtuutetuille kuntatalouden koulutus ja opastus kannattaa järjestää mahdollisimman pian vaalien jälkeen. Ja tekee se koulutus hyvää konkareillekin. Samaan aikaan tulee kuntiin laatia strategia, jolla luodaan suunta tulevaisuuteen. Lisäpohdintaa aiheuttaa se, että maamme nykyhallituksella on suunnitelmat isosta kaikkia kuntia koskevasta ns. sote-uudistuksesta. Jos se toteutuu, jää kunnille tulevaisuudessa pääosin koulujen ja varhaiskasvatuksen toimintojen ylläpito sekä maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyviä tehtäviä. Terveyskeskukset ja sosiaalipalvelut esimerkiksi siirtyvät maakuntien hoitoon. Tämän takia on tärkeää, että Askolankin tulevaisuuden linjauksia, strategista suunnittelua avittaa asiantunteva ammattijohto. Lopulliset kuntaa koskevat strategiset päätökset tekee toki aina kunnanvaltuusto.

Askolan uusi kunnanjohtaja Ilari Soosalu kipparoi kuntaa, jossa on soudettu nykyisen valtuuston aikana samaan suuntaan. Näköpiirissä olevat tulevaisuuden haasteet edellyttävät entistä tiiviimpää yhteistyötä kunnan organisaatiossa. Kilpailu asukkaista ja yrityksistä kuntien kesken kovenee. Strateginen osaaminen ja markkinointi ovat Askolan kunnan suurimmat haasteet lähivuosina.

Ari Forsberg, Askolan kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja

(kirjoitus on julkaistu myös Uusimaa-lehdessä)

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.