Askolan Kokoomuksen vaaliohjelma

Askolan KokoomusAskolan Kokoomus julkisti syksyllä 2008 vaaliohjelmansa Askolan toivottavasta suunnasta 2009-2012. Nelisivuisesta ohjelmasta on tiivistetty seuraavat Kokoomuksen kuusi toivoteesiä Askolaan.

1.     ITSENÄINEN ASKOLA, JÄRKEVÄT YHTEISTYÖRATKAISUT
2.     TERVEYS-, KOULUTUS- JA VANHUSPALVELUT KUNTOON
3.     ASKOLASTA PÄÄKAUPUNKISEUDUN VETOVOIMAINEN JA PERHEYSTÄVÄLLINEN KEHYSKUNTA
4.     TURVALLINEN JA VIRIKKEELLINEN LÄHIYMPÄRISTÖ
5.     LIIKENNEHANKKEISIIN UUTTA POTKUA
6.     ENEMMÄN YHTEISHENKEÄ JA VÄHEMMÄN POLIITTISTA PELIÄ

Viereisestä ”Lue lisää” -linkistä voitte lukea koko ohjelman.

Askolan Kokoomuksen toimintaohjelma 2009-2012

UUTTA TOIVOA JA VASTUULLISTA MUUTOSTA ASKOLAAN !

Askolan Kokoomus on Suomen Toivon ja vastuullisen markkinatalouden lipunkantaja Askolassa. Tulevalla vaalikaudella olemme valmiit ja halukkaat ajamaan kuntalaisten parhaaksi muun muassa seuraavia asioita:

1. Itsenäinen Askola on tahtotila

-Tulevan vaalikauden aikana selviää, jatkaako Askola itsenäisenä kuntana myös tulevaisuudessa. Kuntaliitos on vaihtoehto vain silloin, jos se todella hyödyttää kuntalaisia. Näin ei tilanne ole ainakaan tällä hetkellä. Askola kuuluu maan muuttovoittokuntien terävimpään kärkeen, ja kunnan verotulot kasvavat säännöllisesti. Askolalla on hyvät valmiudet säilyttää toimintakykynsä myös mahdollisen taloudellisen laskukauden aikana.

-Askola selviää mainiosti itsenäisenä, kunhan tiettyjen peruspalvelujen järjestämisestä saadaan aikaiseksi hyväksyttävissä olevat ratkaisut. Askolan ei tule lähteä mukaan sellaiseen yhteistyöhön, joka ei paranna kuntalaisten palveluita, ja koituu jo lähtökohtaisesti nykytilannetta kalliimmaksi. Tulevia palvelurakenteita koskevien neuvotteluiden lähtökohtana ei myöskään voi olla kuntaliitoksella uhkailu.

-Itsenäinen Askola on tahtotila, joka vaatii päämäärätietoista työtä kotikunnan eteen. Ainoana pontimena itsenäisyydelle ei voi olla nykyisten valtarakenteiden ja –asemien säilyttäminen, vaan tärkeintä on tavallisten askolalaisten etu ja hyvät peruspalvelut. Johtotähtemme on siis kuntalaisen paras – ei poliittinen peli, paikallisia olosuhteita tuntemattoman keskushallinnon suositukset tai naapurikuntien painostus.

-Kuntayhteistyötä tulee edelleen ennakkoluulottomasti lisätä naapurikuntien kanssa. Etenkin Pornaisten suunta on toistaiseksi vähän käytetty mahdollisuus. Askola ja Pornainen saattavat tulevaisuudessa muodostaa jopa 15 000 asukkaan kokonaisuuden.


2. Askola yhä vetovoimaisemmaksi – maalaismaisuutta unohtamatta

-Kaikille askolalaisille on eduksi, että meitä olisi jatkossa yhä enemmän. Kunnallamme on erinomaiset maantieteelliset ja liikenteelliset eväät nousta pysyväksi kasvukunnaksi, ja pääkaupunkiseudun ulommaiseksi, maalaismaiseksi kehyskunnaksi. Kehä V –ajattelun voimistuminen (Porvoo-Hanko –tie) tuo Askolaa yhä lähemmäksi tätä tavoitetta, ja lisää kunnan kiinnostavuutta entisestään. Kehä V:ttä onkin käytettävä hyväksi kunnan tulevassa aktiivisessa markkinoinnissa. Samoin Helsingin metron tuleva itälaajennus tuo pääkaupunkiseudun työssäkäyntialuetta yhä lähemmäksi Askolaa.

-Samaan aikaan maalaismaisuus on Askolan ehdoton valttikortti. Väestönkasvusta huolimatta emme edelleenkään tarvitse kerrostaloja, lentomelua tai muitakaan pääkaupunkiseudun lieveilmiöitä

-Askolan on määrätietoisesti panostettava perheisiin, jotka ovat kiinnostuneet omakotiasumisesta riittävän isolla tontilla ja riittävän lähellä Helsinkiä. Tämä on otettava nykyistä korostetummin huomioon kaavoituksessa. Lisäksi omistusasuntojen kiinteistövero on pidettävä lain sallimassa minimissä. Uusia tonttikohteita on löydettävä kysynnän mukaisella tavalla. Samaan aikaan on kuitenkin huolehdittava maalaisidyllin ja ympäristöarvojen säilymisestä. Muutoin kunnan vetovoima kärsii.

-Kunnan on panostettava kunnallis- ja tietoliikennetekniikan rakentamiseen sekä kasvavan väestön julkisten palveluiden turvaamiseen. Niin uusien kuin vanhojen kuntalaistenkin on saatava vastinetta veroeuroilleen.

-Kunnan on määrätietoisesti luotava nykyistä paremmat edellytykset sekä yksityisten palvelusektorin että tuotantotoiminnan laajenemiselle. Uusien asukkaiden lisäksi tarvitsemme myös uusia työpaikkoja. Askolan työpaikkaomavaraisuutta on parannettava nykyisestä.

-Askolan tietoliikenneolosuhteisiin on saatava parannusta. Nykyiset laajakaistamonopolit eivät ainakaan hinnoittelun osalta palvele kuntalaisten etua. Kunnan on osaltaan pyrittävä luomaan edellytyksiä sille, että laajakaista avautuisi kilpailulle koko Askolassa. Kunnan on myös selvitettävä, miten 3G-verkko saataisiin toimimaan kunnan alueella mahdollisimman pikaisesti.

-Askolan ja Helsingin välisiä joukkoliikenneyhteyksiä on parannettava jo pelkästään ilmastopoliittisista syistä. Yhdessä naapurikuntien kanssa selvitettävä mahdollisuus suoraan joukkoliikenneyhteyteen ilman poikkeamista Porvooseen. Samoin on selvittävä yhteistyötä Pornaisten kanssa säännöllisen yhteyden avaamiseksi Sipoon Nikkilän asemalle, kun lähijunaliikenne sieltä Helsinkiin lähitulevaisuudessa alkaa.

3. Lapset ja nuoret ensin !

-Lapsiperheet ovat kunnan tulevaisuus. Kokoomus haluaa tukea askolalaisia lapsiperheitä, ja tehdä kotikuntamme houkuttelevammaksi tänne muuttoa suunnitteleville perheille.

-Päiväkotitilanteen parannuttua on jatkossa tehtävä merkittäviä lisäsatsauksia yksilölliseen perhepäivähoitoon ja hoitajien työolosuhteisiin. Menestyksekkääksi osoittautunutta Askola-lisää on jatkettava kotihoidon tuen lisäosana. On selvitettävä Askola-lisän laajentamista kaikkiin niihin vanhempiin, jotka hoitavat alle kolmevuotiaan lisäksi kotona myös yhtä tai useampaa alle kouluikäistä lasta.

-Lasten leikkipaikat on pidettävä kunnossa kaikkialla kunnassa! Samaan aikaan varhaisnuorisolle ja nuorisolle on osoitettava lisää omia erillisiä kokoontumispaikkoja sekä enemmän mielekästä nuorisotoimintaa. Yhteistyötä ja kumppanuutta Askolan seurakunnan kanssa on tiivistettävä, jotta nuorisollemme olisi riittävästi virikkeellistä harrastustoimintaa.

-Koulukiusaamiselle on Askolassa asetettava ehdoton nollatoleranssi. Havaittuihin tapauksiin on puututtava välittömästi ja riittävän painokkaasti.

-Kuvataidekoulun tuki on Askolassa nostettava naapurikuntien tasolle. Samalla on tehtävä tasokorotukset myös kunnan muille yleishyödyllisille harrastusjärjestöille myöntämiin avustuksiin.

-Pienten lasten aamu- ja iltapäivätoiminta on jatkossakin järjestettävä lasten edun nimissä ammattimaisesti.

-Kouluruokailun järjestämisessä tehdyt virheet on paikattava pikaisesti. Ruoan määrän on riitettävä, ja valtakunnallisesti annettujen suositusten mukaisesti on panostettava myös ruoan makuun.


4. Yhteistyö on rautaa koulutuksessa !

-Kouluverkkoa ei tule eikä tarvitse supistaa nykyisestä. Lähtökohtana on, että lapset käyvät peruskoulun alaluokat edelleen omissa kotikouluissaan.

-Suurista oppilasmääristä johtuvat koulujen tilaongelmat on ratkaistava määrätietoisesti ja etukäteisesti. Oppilaiden ja heidän vanhempiensa mielipiteille on annettava painoarvoa. Opettaja- ja avustajakunnan rekrytointi on suoritettava hyvissä ajoin ja riittävällä tavalla käytettävissä olevien oppilasennusteiden pohjalta. Tilapäisjärjestelyt ja halvimmat ratkaisut kostautuvat moninkertaisina kuluina ennemmin tai myöhemmin.

-Opetusryhmien koot on Askolassa pidettävä järkevällä tasolla. Yli 25 oppilaan ryhmät eivät ole lasten saati opettajienkaan edun mukaisia.

-Lukiota on kehitettävä yhteistyössä Pornaisten ja Pukkilan kanssa. Kolme kasvukuntaa riittää entistäkin tasokkaamman lukion pohjaksi.

-Ammattikoulun kehittämisessä on huomioitava myös paikallisen elinkeinoelämän olemassa olevat ja tulevat tarpeet. Kokoomus esittää että nämä tarpeet kartoitettaisiin perusteellisesti kunnan toimesta, etenkin kun ammatillisen koulutuksen suosio on merkittävästi noussut.


5. Terveys ennen kaikkea !
-Askolassa on hyvät mahdollisuudet nostaa itsenäisesti terveyspalveluiden tasoa valtakunnallisessa palvelurakenneuudistuksessa kaavaillulle sekä tulevaan terveydenhoitolakiin kirjattavalle tasolle. Tämä palvelutason nosto ei vaati ylivoimaisia henkilöstö-, kiinteistö-, laitteisto- tai materiaali-investointeja. Uudistukset on mahdollista toteuttaa pienemmin lisäkustannuksin, mitä Porvoon isäntäkuntana tekemä ehdotus olisi Askolalta vaatinut.

-Hoitotakuu on Askolassa toteutettava aukottomasti. Näin ollen lääkäritilanne on saatettava pikaisesti ja vakiintuneesti kuntoon. Tarvittaessa uusien työntekijöiden rekrytoinnissa on käytettävä apuna merkittäviä työsuhde-etuja. Kalliitkin rekrytoinnit tulevat kuntalaisille halvemmaksi kuin työntekijöiden puutteesta johtuvat hoitojonot.

-Pääterveysasemalle on saatava iltavastaanotto aluksi yhtenä päivänä viikossa. Kunnallisen terveydenhuollon on lähtökohtaisesti oltava myös työterveyshuollon piirissä olevien saavutettavissa.

-Hammashoidon parantuneista resursseista on pidettävä kiinni jatkossakin.

-Vanhusten hoivapalveluita on laajennettava tukemaan entistä enemmän myös itsenäistä kotona asumista. Laitospaikka on turvattava kaikille sitä tarvitseville. Vanhustenhoidossa on määrätietoisesti panostettava asiakkaiden viihtyvyyteen. Tarvittaessa on vanhusten edun nimissä hyödynnettävä yksityisiä hoivapalveluja.

-Vanhusten ruokapalvelussa tehdyt virheet on korjattava inhimillisemmillä ratkaisuilla.x


6. Turvallisuus ei synny itsestään !
-Pienten lasten koulumatkan turvallisuus on arvioitava kunnan toimesta yksilökohtaisesti

-Poliisin palveluja ja näkyvyyttä on lisättävä koko Askolan alueella.

-Pelastustoimen valmiusasteessa ei saa tapahtua muutoksia huonompaan suuntaan. Nuohoustoimi on tarpeen tullen kilpailutettava uudelleen palvelutason säilyttämiseksi.

-Päihdevalistusta lisättävä nykyisestä ja aloitettava jo peruskoulun viidenneltä luokalta.


7. Kuntalaiset liikkeelle !
-Askolan remontoidun yläasteen on palveltava niin liikuntaa kuin kulttuuriakin. Missään kunnan kiinteistössä kulunvalvontatekniikka ei saa asettaa esteitä tilojen asianmukaiselle käytölle.

-Monninkylässä on ammattioppilaitoksen salin oltava nykyistä paremmin kuntalaisten hyödynnettävissä, esimerkiksi kunnan liikuntatoimen eri ikäisille ryhmille järjestämien salibandyvuorojen muodossa.

-Kuntalaisille on tarjottava tasapuoliset sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet. Kenttien päästäminen ruohottumistilaan on vääränlaista säästämistä.


8. Liikenteen vaaroja karsittava !
-Tärinäviivat välittömästi kaikille kunnan 40 km/h-rajoitusalueille sekä erikseen kaikkien koulujen yhteyteen. ´

-Vakkolan keskuksen kevyen liikenteen väylä lopultakin toteutukseen ja samalla Nietooseen asti. Vakkolan siltaa ei tule kaventaa nykyisestä, vaan siltaalue voidaan muuttaa esimerkiksi pihakaduksi.

-Käpykylän ja Onkimaan väliselle osuudelle nopeusrajoitukseksi 60 km/h.

-Kevyen liikenteen väylä Särkijärven koululta Nyypakkaan. -Korokesuojatie Monninkylän Helkamäentielle Urheilutien ja Kerätien risteykseen. Tämä turvaisi osaltaan Monsalan alueen lasten koulumatkaa.

-Porvoo-Myrskylä -tien parantamisessa kunnan lobattava nykyistä voimakkaammin niin maakunnallisesti kuin valtakunnalisesti. Mikäli kokonaisuudistus ei onnistu, voidaan aluksi oikoa tien pahimpia mutkia.


-Monninkylän ohitustien toteutusta nopeutettava. Raskaiden kuljetusten määrä tiellä lisääntyy jatkuvasti, eikä nopeusrajoituksia noudateta. Lisäksi Pornaisten väestönkasvu lisää jatkuvasti tien käyttöä.


9. Valtakunnanpolitiikalla on merkitystä myös Askolassa !
-Kokoomus vastustaa jyrkästi SDP:n ja OECD:n ajamaa kiinteistöveropohjan laajentamista peltoihin ja metsiin sekä teollisuuden varastointi- ja läjitysalueisiin.

-myös Askolassa voidaan hyötyä Kokoomuksen hallitusohjelmaan ajamasta päätöksestä panostaa perusopetukseen ja erityisesti ryhmäkokojen pienentämiseen 80 miljoonaa euroa (ns. POP-ohjelma).

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Askolan Kokoomuksen vaaliohjelma

  1. admin sanoo:

    Kiitos viestistä! On mukava huomata, että sivut alkavat toimia tältäkin osin.

    Tuskin kukaan kiistänee tarvetta kevyen liikenteen olosuhteiden parantamiseen Onkimaalla ja monessa muussakin kunnan osassa. Kyseessä ei siis ole yksistään Tiehallinnon asia.

    Vaaliohjelmassamme oleva maininta Käpykylän ja Onkimaan välisen nopeusrajoituksen laskemisesta on tuotu sinne nimenomaan Onkimaan kokoomuslaisten ehdokkaidemme pyynnöstä. Ongelmallinen tilanne on siis huomioitu nimenomaan kevyen liikenteen näkökulmasta.

    Nopeusrajoituksen laskeminen on tietenkin vain hätäapukeino, jolla saataisiin karsittua kovimmat nopeudet ja niiden synnyttämät vaaratilanteet. Etenkin tämä tehoaisi niihin autoilijoihin, jotka eivät käytä tietä usein eivätkä tunne sen profiilia (tämä ei tarkoita sitä, että paikallisilla olisi oikeus hurjastella sen enempää).

    Olemme vaatineet poliisin näkyvyyden lisäämistä
    Askolassa, mikä koskee myös nopeusvalvontaa.

    Helppoa olisi tietenkin vaatia kevyen väylän rakennustöitä käynnistettäväksi jo ensi viikolla.
    Kevyillä heitoilla ja katteettomilla vaalilupauksilla asia ei kuitenkaan etene mihinkään.

    Realismia on, että Askolan osalta ovat välillä 2009-2012 toteutumassa valtion budjettirahoituksella juuri nyt vain seuraavat kohteet:

    • Maantien 11819 peruskorjaus välillä Tiilaa–Takametsä, kustannusarvio 0,02 miljoonaa euroa
    • Maantien 11817 peruskorjaus välillä Ilola– Juornaankylä, kustannusarvio 0,18 miljoonaa euroa
    • Vakkolan kevyen liikenteen väylät (maantiet 11790), kustannusarvio 0,90 miljoonaa euroa
    • Huuvarin sillan peruskorjaus (maantie 1605),
    kustannusarvio 0,10 miljoonaa euroa
    • Hänninmäen risteyssillan peruskorjaus
    (maantie 11781), kustannusarvio 0,60 miljoonaa euroa

    Onkimaan hanke on siis tällä hetkellä ”aikaisintaan 2013” -korissa, josta sen nostaminen ylöspäin ei ole helppoa eikä yksinkertaista. Uudenmaan tiepiiri myöntää suoraan, että erillishankkeiden jonossa on noin tuhat kohdetta. Lisäksi on tunnettua, että Itä-Uusimaa on tiepiirin hankkeissa jatkuvasti lapsipuolen asemassa.

    Käytännössä vaihtoehtona on kunnan oma rahoitus ajalla 2010-2012, tai kunnan voimakas lobbaus ajaa hanke toteutettavaksi valtion varoilla heti 2013. Molemmat nämä vaihtoehdot tarkoittavat käytännössä hankkeen kiirehtimistä nykytilanteesta.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kunnan on selvitettävä mahdollisuuksia käynnistää hanke jo seuraavalla vaalikaudella valtion erillisrahoituksen turvin. Kuten todettua, tuo ei ole helppo tavoite, mutta kaiken ei aina pidä ollakaan helppoa.

    Joka tapauksessa onkimaalaisten kannattaa olla asiassa aktiivisia moniin eri suuntiin.

    Riku Honkasalo
    Monninkylä

  2. Mika Rantanen sanoo:

    Askolan kokoomuksen ohjelman mukaan liikenteen vaaroja on karsittava ja yhtenä toimena todetaan kevyen liikenteen väylän tarve Särkijärvelle. Minkälainen on Askolan Kokoomuksen ehdokkaiden kanta Pukkila-Askola maantien kevyenliikenteen väylää kohtaan Onkimaa-Käpykylä välille? Tie on vaarallinen myös Uudenmaan tiepiirin kannanoton mukaan. Pukkilasta suuntautuva työmatkaliikenne on runsasta ja kasvavaa. Tietä käyttävät niin raskas liikenne, henkilöautot, maatalouskoneet kuin kevyt liikenne, mikä aiheuttaa runsaasti ohituksia ja vaaratilanteita. Kykäkoulun lakkautus on vienyt lapset vaaralliselle koulutielle – tai pikemminkin autolla kuljetettavaksi liikenteen vaarasta johtuen. Käytännössä Onkimaan kylän ja Käpykylän välillä tietä ei voi turvallisesti pyöräilijä tai jalankulkija käyttää. Nopeusrajoituksen muutos ei turvallisuutta lisää, sillä nykyistäkään rajoitusta ei noudateta eikä valvota. Mitä kokoomuksen ehdokkaat asiasta ajattelevat? Tulisiko kunnan tukea/kiirehtiä Uudenmaan tiepiirin hankekorissa olevaa kevyenliikenteen väylähanketta? Tuleeko Askolan kunnan ottaa asiaan kantaa vai onko vain Tielaitoksen asia? Koskeeko Kokoomuksen ohjelman viittaus kyseistä hanketta? Kommentteja ehdokkailta aiheeseen, joka on laajasti Onkimaalla puhuttanut…

Kommentointi on suljettu.