Miten Askolan Kokoomuksen toimintaohjelma 2013-17 toteutui?

Ylipitkä vaalikausi on kääntymässä loppuun, ja uudet kuntavaalit lähestyvät. On aika tarkastella, miten loppuvuodesta 2012 julkaistu Askolan Kokoomuksen toimintaohjelma 2013-17 on käynyt toteen. Suurimmalta osin tavoitteet ovat toteutuneet, mistä on syytä olla tyytyväinen. Tietenkään kaikissa kysymyksissä riittävää kannatusta ei ole löytynyt. Näiden asioiden ja uusien tavoitteiden edistämiseksi Askolan Kokoomus jatkaa työtään.

(KOMMENTIT SULUISSA)

Toimintaohjelma 2013-17

Askolan Kokoomuksen toimintaohjelma vuosille 2013-17

HALLITTU MUUTOS

1.       ITSENÄISYYS VAI UUDENLAINEN KUNTA?

Haluamme, että Askolan kunta jatkaa itsenäisenä (kuntayhteistyöneuvottelut käytiin, ja kunta jatkaa itsenäisenä). Tavoitteenamme on säilyttää päätäntävalta askolalaisten lähipalvelujen toteuttamisesta edelleen mahdollisimman lähellä kuntalaisia. Tiedostamme kuitenkin uhkan, ettei kunnallinen itsenäisyytemme ole enää pelkästään omissa käsissämme (kuten tunnettua, maakunnat tulevat 2019).

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta tehdyt valtakunnalliset päätökset vaikuttavat myös Askolan kunnan tulevaisuuteen. Esimerkiksi kunnan ja sen keskeisten palvelujen järjestämisen minimiväestöpohjavaatimukset, erikoissairaanhoidon tuleva järjestämistapa, valtionosuusjärjestelmien uudistukset sekä muut ”vahvan peruskunnan” kriteerit ajavat itsenäisen Askolan kunnan yhä tukalampaan asemaan. Askolan Kokoomus asettaa tavoitteekseen, että vuonna 2017 Askolan keskeiset peruspalvelut on edelleen järjestetty lähipalveluina kaikkien kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annettujen säädösten mukaisesti (näin tilanne myös edelleen on). Käytännössä Askolalla on neljä vaihtoehtoa, jotka on alla lueteltu Askolan Kokoomuksen näkökulmasta toivottavimmassa järjestyksessä. Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin edelleen mahdollisia riippuen niin paikallisten kuin valtakunnallistenkin olosuhteiden kehityksestä lähivuosina:

a)      Askola liittyy Itä-Uudenmaan alueelle muodostettavaan sosiaali- ja terveydenhuoltoalueeseen, jonka alaisuuteen kuuluvat myös Askolan terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut. Muut peruspalvelut sekä jatkossa myös teknisen toimen Askolan kunta järjestää itse (tämä vaihtoehto toteutuu maakunnan muodossa 2019)

b)      Askola jatkaa itsenäisenä kuntana, ja muodostaa uusien säädösten kriteerit täyttäviä yhteistoiminta-alueita muiden kuntien kanssa.

c)       Askola tunnustelee mahdollisuutta muodostaa kasvuhakuinen yksikielinen (suomi) peruskunta liitoksella Pornaisten, Pukkilan ja Myrskylän kanssa niin, että muodostuva uusi kunta järjestää uusien säädösten mukaisia peruspalveluita kuten Askola yksin vaihtoehdoissa a) ja b).

d)      Askola liittyy entisen Itä-Uudenmaan maakunnan alueelle muodostettavaan kaksikieliseen suurkuntaan, jonka keskus on Porvoo. Suurkunta järjestää vähintään nykytasoiset peruspalvelut lähipalveluina myös Askolassa. Askolan kunnan työntekijät siirtyvät uuden kunnan palvelukseen.

Kaikkien edellä mainittujen vaihtoehtojen perusedellytyksenä on Askolan taloustilanteen tervehdyttäminen. Kunnan tulot ja menot on saatettava määrätietoisin ratkaisuin tasapainoon, ja taseen vääristymät on korjattava pitkäjänteisesti. Kunnan velkataakkaa ei tule lisätä, mutta kasvukunnan palvelujen vaatimat investoinnit on tehtävä viivästyksettä ja riittävällä tasolla (olemme ajaneet aktiivisesti kunnan tulopohjaa ja taseen vahvistumista edistäviä toimia).

2.       ELINKEINOPOLITIIKKAAN VAUHTIA

Askolaan on luotava määrätietoisemmat elinkeinopolitiikan toimintatavat. Etenkin Monninkylän hyvä logistinen sijainti Kehä V:n varressa mahdollistaisi yhä useamman kasvuyrityksen sijoittumisen alueelle, ja parantaisi siten kunnan työpaikkaomavaraisuutta. Kunnan ja paikallisten yrittäjien välistä hyvää keskusteluyhteyttä on voimistettava. (elinkeintotyöryhmä perustettiin, mutta se kaipaisi myös resursseja työhönsä)

Kiinteistöverotus on pidettävä edelleen maltillisena (on pidetty ainakin vakituisen asumisen osalta). Kunnan on oltava aktiivinen 4G-verkon saamiseksi ainakin kunnan päätaajamien alueelle mahdollisimman pikaisesti (toteutunut). Vaalikauden aikana on selvitettävä mahdollisuuksia toteuttaa suoria joukkoliikenneyhteyksiä Askolan ja pääkaupunkiseudun välille (moottoritien kautta ilman Porvooseen koukkaamisia) (on selvitetty, toteutus vaatisi merkittäviä julkisia lisäpanostuksia).

Askolan kunta pyrkii kaikessa toiminnassaan ympäristöystävällisyyteen. Kunnan alueelle ei jatkossakaan tule kaivostoimintaa tai muuta ympäristöä merkittävästi rasittavaa toimintaa. (ympäristövaikutusten arviointi on nykyään kiinteä osa kunnan päätöksentekoa)

3.       KUNNAN ORGANISAATIOUUDISTUS

Välittömästi uuden vaalikauden alkaessa vuonna 2013 on Askolassa käynnistettävä koko kuntakoneiston organisaatiouudistus. Samassa yhteydessä on selvitettävä mahdollisuudet siirtyä mm. Sipoon kunnassa toteutettuun elämänkaarimalliseen hallinto-organisaatioon niin, että kuntaan muodostettaisiin lasten ja nuorten, työväestön, ikäihmisten sekä tekninen palvelualue. Myös luottamusmieshallinto organisoitaisiin jatkossa vastaavalla tavalla. Uudistuksen tavoitteena on poistaa keinotekoisia ja tarpeettomia hallinnollisia raja-aitoja, ja edistää kuntalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Organisaatiouudistuksen yhteydessä läpikäydään kaikki kunnan työtehtävät, johtaminen ja muu esimiestoiminta, henkilöstön osaamisalueet, osaamisen kehittämistarpeet ja töiden mielekäs jakautuminen.

Uudistus toteutetaan yhteisymmärryksessä henkilöstön kanssa hyvän työnantajapolitiikan mukaisesti. Tavoitteena on työhyvinvoinnin konkreettinen parantuminen, työmotivaation lisääntyminen, tiimi-, ryhmä- ja työparityöskentelyn voimistaminen, sekä monien muualla hyviksi koettujen käytäntöjen juurtuminen myös Askolaan.

Lisäksi organisaatiouudistuksen tavoitteena on parantaa kuntalaisille tarjottujen peruspalveluiden kokonaisvaltaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä, tehostaa verovarojen käyttöä sekä parantaa siten myös kunnan taloudellista tilannetta.(hallintouudistus tulee maakuntauudistuksen kylkiäisenä, tätä on pidetty esillä. Hallintosäännön uudistus on kalkkiviivoilla).

4.       LASTEN JA NUORTEN PALVELUALUE

Askolan kouluja kehitetään lähikouluina vuonna 2012 tehtyjen päätösten mukaisesti. Kirkonkylän koulun oppilasmäärän edelleen kasvaessa siirretään koulun toimintaa yhä enemmän Askolan koulun yhteyteen. Vaalikautta pidemmällä aikavälillä tavoitteena on nykyisen Kirkonkylän koulukiinteistön muuttaminen esimerkiksi päiväkodiksi tai ikäihmisten palveluasunnoiksi. Kouluverkko säilyy muutoin nykyisellään. Askolan lukio jatkaa toimintaansa osana Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymää. Oppilaitoskiinteistön myymisestä tai vuokraamisesta saatavia varoja suunnataan kunnan nykyisten koulukiinteistöjen kunnostamiseen. (Toteutunut lähes sellaisenaan, tehdyt linjaukset tulee viedä käytäntöön myös Monninkylän koulun laajentamisen osalta!)

Päivähoidossa pyritään tarjoamaan nykyistä joustavampia palvelukokonaisuuksia myös työpaikkansa vuoksi pendelöivien ja/tai vuorotyötä tekevien lasten vanhemmille. (Myös tässä on edistytty, vaikkakin kysyntä lienee edelleen tarjontaa suurempaa)

Askolan Kokoomuksen aloitteesta aikanaan toteutunut Suomen paras kotihoidon tuen kuntalisä säilyy nykyisellä tasolla (250 eur/kk) (HUOM! Tästä tavoitteesta on kunnassa  jouduttu sittemmin luopumaan tervehdyttämisohjelman valtuustokäsittelyn 13.11.2012 yhteydessä. Toivottavasti kunnan taloudellisen tilanteen parantuminen antaisi mahdollisuuksia päästä tulevaisuudessa tähän ja muihinkin tässä kappaleessa mainittuihin tavoitteisiin). Selvitetään mahdollisuudet muuttaa kuntalisän ehtoja niin, että kunta maksaisi itse pienempää porrastettua kuntalisää osittaisesti työelämässä olevalle, mutta silti lapsia kotona hoitavalle vanhemmalle. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää korotetaan, jotta yksityisten päivähoitopalvelujen tarjonta ja kysyntä lisääntyisivät, ja samalla paineet kunnallisen päivähoidon laajentamiseen vähenisivät. (Kokoomus ei kannattanut kuntalisän pienentämistä, ja nyt vaalitavoitteenaan esittää sen palauttamista 250 euroon kuukaudessa)

Kunnan nuorisoikäluokkien voimakkaasti kasvaessa kunta panostaa virikkeelliseen nuoriso- ja liikuntatyöhön, hyödyntäen mm. Askola Areenan tarjoamia palveluita. Pyritään palauttamaan kuntaan kylien välinen puulaakitoiminta ja kunnan mestaruuskisatoiminta. Monninkylän maauimalan toiminta jatkuu nykyisellään, ja uimalan oheistoimintoja pyritään kehittämään toiminnan kannattavuuden lisäämiseksi.
(Maauimalan toiminta jatkuu, kuntaan on Kokoomuksen aloitteesta palkattu liikunnanohjaaja)

Askola profiloituu myös nousevana kulttuurikuntana. Kunta tukee paikkakunnan kulttuurielämän voimistumista ja tekee yhteistyötä erilaisten kulttuuritilaisuuksien järjestämisessä kunnan yhdistysten, naapurikuntien ja lähialueen kulttuuriaktiivien kanssa (kulttuurielämää on elvytetty, ja mm. ystävyyskuntatoimintaa voimistettu). Kunta hankkii lisää oppilaspaikkoja Porvoonseudun musiikkiopistosta (on hankittu, tosin tarvetta lisäpaikoille on edelleen). Kirjaston toimintaedellytykset turvataan ja kirjastotoimintaa pyritään kehittämään kuntalaisten kysynnän mukaisesti. (kirjasto edelleen Kirkonkylässä ja Monninkylässä).

Kunnan yhdistyksille myöntämiin tukiin (sisältäen Kuvataidekoulun) ei kohdisteta leikkauksia (ei ole kohdistettu), vaan tukia pyritään taloustilanteen mahdollistaessa lisäämään.

5.       TYÖVÄESTÖN PALVELUALUE

Tavoitteena on, että Askolan sosiaali- ja terveystoimi tavoittaisi yhä aikaisemmassa vaiheessa ja ennaltaehkäisevämmin ne työikäiset kuntalaiset, jotka eivät ole esimerkiksi työterveyshuollon piirissä. Tavoitteena on lisätä määräaikaistarkastuksia ja seulontoja, jotta piilevät sairaudet löydettäisiin yhä aikaisemmassa vaiheessa, niiden hoitoennuste parantuisi ja lisäksi yhteiskunnalle hoidoista koituva kustannus jäisi pienemmäksi. (myös tässä asiassa voidaan katsoa edistystä tapahtuneen, tosin edistystä on vaikea mitata tyhjentävästi)

Liikunnanohjauksen ja kulttuuritoiminnan lisääntyminen kunnassa koskettavat myös työikäistä väestöä. Tavoitteena on, että jokainen askolalainen voisi halutessaan osallistua vuoden aikana johonkin kunnan järjestämään virikkeelliseen toimintaan. (mm. liikuntapalveluiden lisääntyminen on tukenut tavoitetta). Kansalaisopiston kurssitarjontaa Askolan alueella pyritään lisäämään kysynnän mukaisesti. Askola pyrkii Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän jäsenkuntana vaikuttamaan siihen, että alueen aikuisväestölle suunnattu koulutus on laadukasta ja kysyntää vastaavaa.

Kunnan organisaatiouudistuksen eräänä keskeisenä tavoitteena on panostaa kunnan lapsiperheiden hyvinvointiin ja myönteiseen elämänhallinnan kehittymiseen. Toisena erityisenä painopistealueena on syrjäytymisen, yksinäisyyden ja mielenterveysongelmien ehkäiseminen. (tämä valtakunnalliset isot tavoitteet ovat olleet akuutteja ja esillä paljon myös Askolassa).

6.       IKÄIHMISTEN PALVELUALUE

Askolan Kokoomus pyrkii omalta osaltaan toteuttamaan Askolan uudessa vanhuspoliittisessa ohjelmassa asetettuja tavoitteita. Näistä keskeisimpiä ovat harkinnanvaraisen palvelusetelin laajentaminen siivouspalveluun, kotihoidon yöpartiotoiminnan kehittäminen (ympärivuorokautinen avun saatavuus) sekä modernin hoivateknologian mahdollisuuksien kartoittaminen ja käyttöönotto Askolassa. (tämä tavoitteet näkyvät mm. kunnan senioripoliittisessa ohjelmassa ja sen toimien edistämisessä)

Vaalikauden keskeisenä tavoitteena on lisätä palveluasumista kaikkialla Askolassa. Tämä koskee erityisesti yksityisen palvelutarjonnan lisääntymistä kunnan alueella. Vaalikauden aikana on kartoitettava palvelusetelin ulottamista myös palveluasumiseen. Samoin tavoitteena on Mäntyrinteen osastojen osittainen muuttaminen tehostetuksi palveluasumiseksi. Ikäihmisten avointa ruokailupalvelua on kehitettävä koko kunnan alueella. Kylillä asuvilla tulisi olla aito mahdollisuus ateriointiin Mäntyrinteen ruokasalissa. Myös sivukylien kouluille tulisi luoda ikäihmisille ateriointimahdollisuus. Ikäihmisille suunnattuja, viiden vuoden välein (70-75-80 jne…) toteutettavia terveystarkastuksia toteutetaan parantuneen lääkäritilanteen johdosta säännöllisesti. Vuonna 2011 käynnistynyt seniorineuvolatoiminta vakiinnutetaan. (osa näistä tavoitteista on edennyt, osa ainakaan toistaiseksi ei).

7.       TEKNINEN PALVELUALUE (TEKNINEN TOIMI, MAANKÄYTTÖ, RAKENTAMINEN JA YMPÄRISTÖ)

Liikunta- ja leikkipaikkojen sekä kunnan kiinteistöjen hoitamista tehostetaan ottamalla tekninen toimi nykyisen palvelusopimuksen päättyessä jälleen kunnan omaan hoitoon.  Sopimuksen päättyessä tarjotaan sopimusfirman Askolaan osoittamille työntekijöille mahdollisuus siirtyä kunnan palkkalistoille kilpailukykyisin työehdoin. (ei ole toteutunut, ei riittävää poliittista kannatusta)

Askolan kunta jatkaa hallittua kasvua, ja tarjoaa jatkossakin kuntaanmuuttajille sijaintiin nähden kohtuuhintaisia tontteja hyvällä kunnallistekniikalla. Kunta laajenee niin molempiin keskustaajamiin, voimistuviin kyliin kuin haja-asutusalueellekin. Kaavoituksessa ja uudisrakentamisessa huolehditaan korostetusti kulttuurimaiseman ja luonnonmaantieteelisesti arvokkaiden kohteiden säilymisestä myös tuleville sukupolville. (tässä suhteessa asiat ovat edenneet hyvin)

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.