Aloitteita kunnanvaltuustossa 16.10.2023

Askolan Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti seuraavat kaksi valtuustoaloitetta kunnanvaltuuston kokouksessa 16.10.2023: Uusien Askolaan muuttaneiden asukkaiden huomioiminen sekä Kuntastrategian tarkistaminen.
Uusien Askolaan muuttaneiden asukkaiden huomioiminen

Uudet asukkaat ovat Askolan kunnalle kullan arvoisia. Esitämme, että myös omaan kuntaamme tulleet uudet asukkaat toivotetaan konkreettisesti lämpimästi tervetulleeksi. Kunnanjohtajan johdolla voisi olla esimerkiksi tervetulotilaisuus aika-ajoin uusille asukkaille. Kahvittelun lomassa jaetaan kerrotaan, jaetaan tietoa kunnan palveluista. Tilaisuudessa annetaan tervetuliaispaketti, jonka sisältö voi kertoa Askolan palveluista, askolalaisista yrityksistä – vaikka tuotteiden tai lahjakorttien  muodossa. Myös Kohtsillään Askulassa -lehti on mainio kooste monista toiminnoista. Ehkä ilmaisliput suosittuun maauimalaan voisi olla mieluinen tutustumislahja. Seurakunnat huomioivat uusia jäseniään eri tavoilla (Uusimaa 11.10.2023). Esimerkiksi Askolan seurakunta lähettää lahjakortin, jolla saa paikallisesta leipomosta leivän. Askolan kunnankin tulisi jollakin tavalla huomioida uudet asukkaansa. Henkilökohtainen kunnan ylimmän viranhaltijan tapaaminen antaa positiivisen kuvan kunnasta ja nostaa uuden asukkaan merkityksen sille kuuluvalle tasolle. Pitäisikö myös perheenlisäystä saaneet huomioida jollakin tavalla….  Huomioidaan vuoden 2024 talousarviossa.

Askolan kuntastrategian tarkistaminen

Kuntastrategia on kunnanvaltuuston hyväksymä strategia, josta kunnan kaikki keskeisin päätöksenteko, suunnittelu ja kehittäminen johdetaan. Kuntalain 37§ mukaisesti kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategia tulee tarkistaa vähintään kerran valtuuston toimikaudessa (KL 410/2015)” Kuntaliitto/kuntastrategia.

Askolan kuntastrategia on hyväksytty kunnanvaltuuston kokouksessa 13.12.2021.Sen jälkeen on ympäristössämme tapahtunut ja tapahtuu muutoksia.

On syttynyt sota lähialueella. Korot ovat nousseet. Suomen osakemarkkinat ovat kehittyneet huonosti – HEX-indeksi jäi kesä-heinäkuulta prosentin pakkaselle. Taantuma ja yksityisen kulutuksen laskun riski on koholla. Yritysten konkurssit ovat Suomessa lisääntyneet viimeisen 12 kuukauden aikana 19 %. Energian hinnoissa on paljon heilahteluja.

Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa vuoden alussa. Miten käy Askolan palvelujen, kun alueen palveluverkkostrategia valmistuu. Askolassa toisen asteen koulutus kokee suuren muutoksen, kun Careeria lopettaa ammatillisen koulutuksen Askolassa. Iso kiinteistökokonaisuus jää vajaa käytölle. Askolan lukion toiminta tarvitsee ainakin tiloiltaan päivityksen. Lakisääteiset TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa, kun uuden työllisyyalueet aloittavat toimintansa. Askolan kunnan asukasluku on pitkään laskenut. Ennuste asukasmäärästä v 2040 on 4 584 asukasta, muutos – 3,8 % (MDI, Uusimaa 29.9.2023). Lasten lukumäärä laskee. Peruskoululaisten määrän muutos laskee v 2040 ennusteen mukaan 31,3 % (MDI, Uusimaa 14.10.2023). Vanhusväestön tarpeet tulee myös ennustaa ja huomioida muuttuvassa tilanteessa.

Tässä muutamia perusteluja Kuntalain lisäksi, miksi Askolan kuntastrategia tulee päivittää, tarkistaa mahdollisimman pikaisesti ja huolellisesti.

 

 

 

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.