Riku Honkasalo: Monninkylän koulu on Askolan kunnan kohtalonkysymyksiä

(päivitys syksyllä 2019):
Monninkylän koulun I-vaihe on vihdoinkin päässyt toteutukseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tätä on odotettu noin 15 vuotta! Kakkosvaiheen pitäisi toteutua heti perään, ja toivottavasti uusia viivästyksiä ei enää nähdä. Kolmosvaihe on myös toteutettava. Sosiaalisessa mediassa on esiintynyt käsittämättömiä näkemyksiä siitä, että Monninkylän koulu olisi ajanut Askolan kunnan talousahdinkoon. Kysymyksessä on kuitenkin kunnan aivan keskeisin toiminto ja peruspalvelu. Sekä lisäksi tulevaisuusinvestointi. Syömävelkaa tehdään jossain aivan muualla. Olisi mielenkiintoista tietää, pitäisikö näiden somevaikuttajien mielestä monninkyläläisten lapsien käydä koulua pysyvästi parakeissa vai kenties ulkosalla?

(Alkuperäinen kirjoitus alkaa tästä:) Askolan kunnanvaltuusto on viimeisten 10 vuoden aikana päättänyt lukuisia kertoja Monninkylän koulun rakentamisesta tai rakentamatta jättämisestä. Aluksi asiassa väännettiin kunnan päätaajamien välillä, Kirkonkylän kuitenkin ollessa koko ajan niskan päällä.

Kunnan edellisen säästöohjelman (2012) sivutuotteena puuhattiin koko kuntaan vain yhtä koulua. Ei ollut kovinkaan kaukana, että niin Monninkylän kuin kunnan itäpuolenkin lapset kävisivät nyt kouluaan uudessa Askolan yhtenäiskoulussa. Onneksi saimme sen hankkeen suurella vaivalla kaadetuksi marraskuussa 2015, kun sekä Askolan ja Monninkylän koulujen rakentamisesta päätettiin mainitussa järjestyksessä.

Me tuolloiset päättäjät luulimme linjanneemme Askolan kouluolot pitkälle tulevaisuuteen, mutta eihän se tietenkään ihan niin ole mennyt. Jälleen kerran on nähty päätösten toimeenpanon merkittävää viivästymistä. Monninkylän koulu on nyt kokonaan väliaikaistiloissa, ja nykyinen valtuusto on päättänyt vasta osittain niiden korvaamisesta. Viivästysten aika on nyt ohi ja vaaditaan tekoja!

Vielä joulukuussa 2018 kunnanvaltuusto päätti määrärahoista koulun vuosina 1979-85 rakennetun matalamman keltatiilisen osan elinkaaren pidentämiseen. Vain kuukautta myöhemmin päädyttiin kunnan teknisessä lautakunnassa viimeinkin siihen, minkä koulun henkilökunta, oppilaat ja vanhemmat ovat tienneet jo vuosikausia – rakennus on käyttökelvoton.  Monninkylän koulu palasikin pienen tauon jälkeen ennätysnopeasti parakkiaikaan, jonka voi vain toivoa jäävän tällä kertaa mahdollisimman lyhyeksi.

Monet meistä silloisten oppilaiden vanhemmista katsoimme jo vuosikymmen sitten uudemman osan elinkaaren olevan vaikeiden sisäilmaongelmien vuoksi lopussa. Ilmastointilaitteet saatiin, mutta itse syy ei tuulettamalla hävinnyt. Lisäksi laitteet maksoivat varmaankin neljäsosan kokonaan uusien tilojen hinnasta. Ratkaisu oli lievästi sanoen epäonnistunut. Vastaaviin virheisiin ei ole enää varaa.

Nykyisille oppilaille, vanhemmille ja henkilökunnalle tärkeintä on vanhojen muistelun sijaan se mitä koululle tapahtuu jatkossa. Toivottavasti emme kuule enää puheenvuoroja, joissa joku vielä aiempia oudompi syy asetetaan lasten ja henkilökunnan hyvinvoinnin edelle. Vaarana on myös uusien väistötilojen muuttuminen vakiotiloiksi, jollei poliittista yhteisymmärrystä tilanteen ratkaisemisesta nopeasti löydy.

Kunnanvaltuusto kutsuttiin Askolan Keskustan edustajien toimesta kiireellisesti kokoon 14.2.2019. Keskustan perustelu kiireelle oli heidän lupaamansa ratkaisumalli Monninkylän koulun asiaan. Keskustalla olisi ollut vuosikymmenen varrella mahdollisuus lukuisia kertoja äänestyskäyttäytymisellään edistää asiaa, mutta sitä on harvemmin heiltä nähty. Tälläkin kertaa kiire kaikkosi matkan varrella, luvattu ratkaisumallikin jäi kuulematta, ja valtuusto päätti mahdollisimman niukalla enemmistöllä siirtää asian vielä kerran uuteen valmisteluun.

Jos tämä vielä yksi aikalisä tuottaa lähikuukausien aikana sen päätöksen, että Monninkylän koulun tilat uusitaan kokonaisuudessaan 1,5-sarjaiseksi kouluksi vuosina 2019-20, lienee aikalisä sen arvoista.

Erään Keskustan näkyvän vaikuttajan valtuustossa 14.2.2019 käyttämä puheenvuoro mahdollisesta yksisarjaisesta koulusta nostaa jälleen synkkiä pilviä taivaalle. En voi kuin ihmetellä mihin tällä taas pyritään, paitsi tietysti hämmentämään.

Monninkylän koulujahkailu on vaurioittanut Askolan elinvoimaa ja mainetta niin kunnan lapsiperheiden, muiden asukkaiden kuin mahdollisten uusien asukkaiden keskuudessa. Sillä on oma vaikutuksensa kunnan asukasluvun laskuun, verotulojen vähenemiseen ja tonttien sekä asuntojen myyntiin.

Askolan nykyiset päättäjät: Monninkylän koulun tilojen uudistaminen vaatii teiltä kykyä ja halua viedä asia onnellisesti maaliin. Oikokaa ne viimeisetkin mutkat asiassa!

Riku Honkasalo
Askolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja 2013-16 (kok.)
Muutaman entisen ja vielä tulevankin Monninkylän koululaisen isä

Kategoria(t): Kirjoittanut: Riku Honkasalo, Riku Honkasalo, Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.